Mao Kínájában [programajánló]

A magyarországi Viasat World tematikus csatornáit működtető ügynökség megkeresését közlöm az alábbiakban.

A kínai újév kapcsán a Viasat History televíziócsatorna egy új sorozatot indít, ami Mao Zedong világába enged betekintést egy teljesen új nézőpontból. A csatorna egy egész estés programmal adózik az esemény előtt, amit 2018. február 16-án 20 órától lehet megtekinteni a Viasat Historyn.

Az alábbi adásokat láthatjuk:

20:00-tól Titkos történelem: A kínai nagy fal titkai
20:50-től Mao Kínájában (PREMIER)
21:45-től Kína tiltott városának titkai
22:35-től Kína – A jádebirodalom kincsei
23:30-tól A kínai szekerek titkai

A Mao Kínájában című szériában egyedülálló személyes történetek és a ritkaságszámba menő historikus felvételek nyitnak meg új perspektívákat a diktátor utópiájának értelmezésében.

A rezsim csúcsidőszakában éppolyan zártság jellemezte az országot, mint napjaink Észak-Koreáját. Néhány nyugatról érkezett viszont ebben az időszakban is itt élt, ők 1966-tól első kézből láthatták a kulturális forradalom felemelkedését, melyet ők leginkább „kulturális felfordulásként” értelmezték. Mostanáig csendben hallgattak, de ma már félelem nélkül osztják meg tapasztalataikat.

Az 1970-es évektől Kína egyre kevésbé volt izolált, nyitottabbá váltak és a felülről ellenőrzött politikai narratívák elkezdték romantizálni a kormányt. Az enyhülés következtében végül a nyugatiak engedélyt kaptak a távozásra. Hazatérve megdöbbenve látták, hogy Európában olyan diktátorokat éltetnek, mint aki elől ők éppen most menekültek el.

Ebben az időszakban a baloldali nyugat-európai aktivista fiatalok úgy tekintettek a kínai diktátorra, mint egy utópisztikus társadalom előhírnökére. Azonban azok a nyugati maoisták, akik Kínába utaztak, hogy megtapasztalják a rezsim jellemzőit, gyakran kiábrándultan tértek vissza az öreg kontinensre. Hogy miért? Ez a műsor feltárja az igazságot a kínai történelem ezen összetett és sokrétű időszakáról.

Előzetes képanyag (a megfelelő adást kiválasztva) elérhető ide kattintva.

Ne maradj le! Az első adás 2018. február 16-án 20:50-től a Viasat Historyn.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: 节日, 博客, 文化

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s