A szabad kreditekről

Azt hiszem, jobb, ha egy jó barátom bejegyzését mutatom meg a szabad kreditek felhasználásával kapcsolatban. Az ő írását ide kattintva tudjátok elolvasni. Nagyon jól összeszedett cikk, tulajdonképpen minden olyan dologról beszámol Sedna, amiről tudni kell.

De mi is az a szabad kredit?
Az alapszak elvégzéséhez ugyebár 180 kreditet kell teljesíteni, amiből az ELTE BTK tanegységlistája a főszakért 120-at, a minorért/specializációért pedig további 50-et. Maradt tehát 10 kredit, amiről a hallgató saját belátása szerint rendelkezhet. Ezt el lehet végezni a BTK bármely tárgyai közül (tényleg bármelyik, akár egyiptomi nyelvet is lehet a 10 kredit terhére felvenni), a minor olyan órái közül, melyek nem érintenék a minoros hallgatókat, továbbá a Pedagógiai és Pszichológiai Kar óráira is lehet járni ezekkel, de még csillagászatot is lehet tanulni a Természettudományi Karon. (Részletesebben lásd a fenti linket.)

Én ajánlatosnak tartom, hogy minél hamarabb gondolkodjunk a szabad krediteket illetően, ugyanis nem túl jó a képzés vége felé észbe kapni, hogy 10 kredit még vár minket, mikor alig látunk ki a tanulnivalók közül.

Erre a félévre kettő szabadon választott tárgyat is felvettem, íme:

Taiwan története3 kredit
Mindenképpen szerettem volna egy olyan tárgyat választani elsősorban, ami kapcsolódik a kínai szakomhoz, Taiwan pedig alapból is érdekelt, úgyhogy örülök, amiért rátaláltam erre a szabad kredites előadásra. 🙂 A kötelező olvasmány egy elég ritka mű volt, Jordán Gyula Tajvan története című könyvét kellett elolvasni, legalábbis az órán vett dolgokhoz tartozó részeket, emellett a tanár úrtól megkaptuk a kivetített diákat is, így összességében jó volt készülni a vizsgára. Az előadások emellett mindig jó hangulatban teltek, ami a tanár úr felejthetetlen előadó-képességének köszönhető. 😀

Szexuálpszichológia 1.2 kredit
A híres-hírhedt tárgy a Pszichológiai Karról, amit sok-sok hallgató vesz fel minden félévben a BTK-ról. 😀 A felvételi jelentkezésemnél harmadik helyen a pszichológiát jelöltem meg, így természetesen érthető, hogy amikor csak lehet, szerettem volna egy kis pszichológiát is tanulni az egyetemen. Ezt egy rendes pszichológiai tárggyal sajnos nem tudtam volna kivitelezni a kínai főszak, japán minor mellett, ahol már alapból túl nagy az óraütközési ráta, úgyhogy maradt ez a tárgy, ami nem mellesleg szintén igazán jó hangulatban, nem kevés nevetéssel telt el. 🙂 A tanárunk a híres szexuálpszichológus, Hevesi Krisztina volt, a vizsgára is az ő könyvét kellett elolvasnunk, ami – meglepő módon – a Szex címet viseli. 😀 Meglehetősen érdekes dolgokat tanultunk, a könyv is sok-sok ilyennel szolgálhat az olvasójának, viszont ne kerülje el senki figyelmét az a tény sem, hogy a tanárnő nagyon részletesen, szinte a legapróbb dolgokba is belekérdez a könyvből, úgyhogy nem árt többször elolvasni, mert rengeteg olyan információmorzsa van benne, ami talán első olvasásra az “áh, ez úgysem lesz kérdés, mert nem nagy jelentőségű” kategóriába kerülhet. Nem! 😀 Amúgy hatalmas a túljelentkezés rá, a limitnél kétszer-háromszor többen próbálnak meg bejutni a Neptunban. Azonban néha csalódásként érintett a látvány, hogy az ülőhelyek harmada teljesen üres, pedig pont annyi férőhely lett volna, ahány hallgató, így látszik, hogy sokan csak felvették, de nem járnak be az amúgy gyakorlati órára. Igen, gyakorlati szexuálpszichológia. :’D De ne gondoljon senki rosszra (vagy jóra, kinek mi… :’D), ez csupán a tárgy jellege miatt (na jó, most már ezt nem magyarázom ki sehogy… XD) van gyakorlatként meghirdetve, továbbá a hallgatók véleménye is megfogalmazódik, így tehát az egész egy interaktív foglalkozás (erről a tárgyról nem lehet úgy beszélni, hogy abban ne legyen perverzió! XD).

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: 博客

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s