Holdújév – 羊

新年快乐!

A kínai holdújév, azaz a 农历新年 nónglì xīnnián (vagy egyszerűen csak 春节 chūnjié, tavaszünnep) az idei évben február 19-ére esett. Idén a kecske ( yáng) éve van. Ezen a napon Kínában a családtagok összegyűlnek, együtt elbúcsúztatják az óévet, megajándékozzák egymást, hogy az elkövetkező évre biztosítsák a jó szerencsét. A nem Kínában élő kínaiak sem hagyják ki, hogy megünnepeljék ezt a jeles alkalmat.

Ms-Feng-Shui-2015-Year-of-the-Sheep-Goat.gif

Az előkészületek fontos részét képezi a ház megtisztítása az óév ártalmas hatásaitól. A házat kitakarítják, azonban a söpréssel vigyázni kell: mindig befelé, a szoba közepére kell söpörni, majd onnan óvatosan kivinni. Ellenkező esetben a jó szerencsét is “kisöpörnék” a lakásból. Az újév napján a háznak tisztának kell lennie, aznap már a befelé történő söprés sem megengedett, ekkor ugyanis még ezzel a módszerrel is kikergetnék onnan a szerencsét.

Az ünneplés lényegi része az újév előestéje, amikor a család együtt búcsúztatja el az előző évet. Hagyományos kínai játékokat játszanak, amit az utóbbi években felváltott a tévénézés. A rossz szellemek elijesztése céljából már megszokott a petárdadurrogtatás is. Éjfélkor a ház összes ajtaját és ablakát kinyitják, hogy a búcsúzó év távozni tudjon.

Az újévi szokásokhoz tartozik az úgynevezett piros tasak, azaz a 红包 hóngbāo ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, és ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek. A borítékba rejtett pénzzel azonban vigyázni kell: az összegnek páros számnak kell lennie, a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. Piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

A piros díszek mellett az újév elengedhetetlen kelléke a narancs. Ennek az az oka, hogy a kantoni nyelvjárásban a “narancs”, az “arany” és az “édes” ugyanúgy hangzik. Hasonló okból, mivel a “mandarin” és a “szerencse” kiejtése is megegyezik, a mandarin is fontos szerepet játszik a kölcsönös megajándékozásban. Itt is ügyelni kell, hogy páros számban ajándékozzuk őket, egyébként nem hoznak szerencsét. Mivel az egészséget és a hosszú életet jelképezi, földimogyoróval is gyakran találkozunk az újévi asztalokon. Fontos újévi kellék a nyolcszögletű tálca, amelyről nyolcféle rágcsálnivalóval kínálják a vendéget. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény például ugyanúgy hangzik, mint a “magas”, így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán.

A fehér a gyász színe, éppen ezért ezen a napon kerülni kell ennek bármely előfordulását, pl. friss tofut sem szolgálhatnak fel.

Az ételekből igyekeznek annyit készíteni, hogy bőven maradjon másnapra is; az ugyanis, ha az óévből bőségesen maradt ennivaló az új évre, kedvező előjel. Az újév napjára különleges szabályok vonatkoznak. Nem szabad negatív jelentésű szavakat kiejteni, halált, kísérteteket emlegetni. Még a 4-es szám kimondása is tilos, mert hasonlóan hangzik, mint a “halál” (四 sì négy; 死 sǐ halál). Az elmúlt évet sem ajánlatos emlegetni, hiszen a nap célja az, hogy bőséget hozzon az új évben. A sírás nem megengedett, ha ugyanis valaki sír az év első napján, akkor egész évben sírni fog.

Az újév hagyományosan tizenöt napig tartott, manapság azonban némileg lerövidült, Kínában az emberek általában nem egészen egy hét szünetet kapnak. A jeles napokat az év 15. napján a lampionünnep zárja. Ezután Kínában visszatérnek a hétköznapok.

Chinese-2015-goat-year-vector-03

Forrás: Wikipédia

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: 节日, 文化

2 responses to “Holdújév – 羊

  1. 红包-t már csak wechat-en küldenek 冏 Egyébként bárki kaphat, fiatal, vagy kevésbé fiatal nők is.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s