Az 1. félév tantárgyai

A legfrissebb tanegységlista alapján az első félévben 22 kredit értékben kell felvenni a kínai főszakosoknak a tárgyaikat.

Modern kínai nyelv 1. – 6 kredit
Egy héten három kínai nyelvóránk van, ebből kettőt a kínai anyanyelvi lektorok tartanak, egyet pedig a magyar tanárok (ez a felállás idei változás, eddig fordítva volt). A szak négy csoportra van osztva, így a körülmények megfelelnek egy nyelvi csoport létszámának, hiszen egy csoportban maximum 20 ember lehet. Ennek köszönhető, hogy minden órán szóhoz jut minden tanuló. Ebből kifolyólag az óra gyakorlat/szeminárium, a részvétel kötelező. Az órák egyébként minden csoportban kellemes hangulatban telnek, egy kivételével az összes csoporthoz volt már szerencsém, mert amikor nincs bent a saját tanárunk, akkor a többiekhez vagyunk szétosztva, hogy mindegyik csoport ugyanott tartson a tananyagban.

Kínai történelem és országismeret 1. – 3 kredit
Az első félévben Kína történelmével a neolitikumtól (i. e. 8. évezredtől), illetve a ?Xia-dinasztiától (夏朝 Xià cháo; kb. i. e. 2070 – i. e. 1600?) a Han-dinasztiáig (汉朝 Hàn cháo; i. e. 206 – i. sz. 220) foglalkozunk. Sajnos idén a tanár úr egyéb elfoglaltságai miatt az órát tömbösítve kellett megtartani, ami heti egy ötórás alkalmat jelentett október közepéig, tehát bő egy hónap alatt kellett átvennünk hozzávetőlegesen tízezer évet. Kína történelme egyébként nagyon tetszett, az előadások csak ritkán voltak unalmasak, ami maximum annak tudható be, hogy tényleg halálos dózis volt néha az öt teljes óra délután 1-től 6-ig úgy, hogy előtte már reggel 9-től bent voltunk aznap. Mindenesetre elmondhatom, hogy imádom a Shang-dinasztiát (商朝 Shāng cháo; i. e. 1554 – i. e. 1054), számomra az volt a legérdekesebb mind közül. 😀 Abban biztos vagyok, hogy egyetlen unalmas perc sem lett volna, ha az óra rendesen lett volna megtartva, de bízom benne, hogy jövőre már nem lesz tömbösítés. 🙂 A vizsgára összesen 45 oldalt kell megtanulni, illetve 3 oldal klasszikus kínai írásjegyet kell majd tudni; ezek többek között uralkodók nevei stb.

Filozófiatörténet – 4 kredit
A filozófia az, amitől a legjobban tartottam már akkor, mikor megtudtam, hogy felvettek. :’D Sosem tanultam filozófiát az egyetem előtt, úgyhogy nem tudtam, mire kell számítanom. Mindenesetre igyekszem behozni a lemaradást, mert az van bőven. A keleti szakon (kínai, japán, koreai stb.) tanulók számára külön filozófiakurzus indult, nekünk is azt kellett felvennünk, ugyanis az általános nyugati szerzők mellett mi keleti filozófusokkal is megismerkedhetünk, ilyen volt pl. 老子 (Lǎozǐ; Lao-ce) műve, a  道德经 (Dào dé jīng, ismertebb átírással Tao Te King).

Bevezetés a nyelvtudományba – 3 kredit
Idén – a szokástól eltérően – nem annál a tanárnál kellett felvennünk a nyelvtudományt, akinél eddig a keletisek tették. Az előadások közül ezt vártam a legeslegjobban, ugyanis imádom a nyelveket és azok tudományos hátterét, azonban sajnos az óra felére egyáltalán nem tudok bejárni, mert 30 perces ütközésem van az egyik kínai gyakorlattal, onnan meg mire átcaplatok nyelvtudományra, addigra sajnos az óra feléről teljesen lemaradok. Általában emiatt az anyag közepébe csöppenünk néhány bátor szaktársammal, így néha semmit sem értünk az előadásból. Mindenesetre két könyvet el kell olvasnunk, a tanár úrtól pedig minden óra anyagát megkapjuk, úgyhogy ha már valaminek muszáj volt ütköznie, akkor szerencsére jól jártunk, hogy ez pont a nyelvtudománnyal történt, mert ebből minden megtanulandó dolog – ha nem olyan részletesen, mint az órán, de a legfontosabb része – eljut hozzánk.

Összehasonlító vallástörténet – 3 kredit
A kínai történelem és országismerethez hasonlóan – mivel ugyanaz a tanár tartja – ez az óra is tömbösítve volt. Ebből is hetente egy alkalom volt október közepéig, de ez “csak” négyórás volt délután 2-től 6-ig. Hétfőnként. Szóval ez sem volt egy egyszerű eset, de ez nem az előadás miatt van, csak a hosszúságnak róható fel. Annak ellenére, hogy szeretem a különféle vallásokat, kicsit kevésbé jött át az anyag, és a sok-sok információtól néha nehezen bírtam végigülni az órát, de kitartó voltam, és összességében pozitív élmények kapcsolódnak hozzá, az utolsó 3 óra kifejezetten jó volt, valamelyiken fergeteges volt a hangulat. 😀 A megtanulandó anyag 110 oldal, amiben részletes leírásokat találunk a vallástörténet alakulásáról és – természetesen – a különböző vallásokról.

Ókori és keleti művészettörténet 1. – 3 kredit
Az első félévben a kínai művészetről van szó. Órán képek alapján elemezzük az egyes dinasztiák műtárgyait, jelegzetességeit. Az anyag néhol nagy átfedésben van a kínai törivel. A félévi jegybe beleszámít egy beadandó: el kell látogatnunk a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba, ahol egy tetszés szerinti kínai műtárgyat ki kell választanunk, majd azt vizualizálnunk kell (rajz, festmény, szobor stb.), illetve egy beszámolót kell róla írnunk.

Természetesen több órám is van, ezek azok a tárgyak, amelyek a japán minorhoz (mellékszakhoz) kapcsolódnak. Ebben a félévben 9 kredit a minorom.

Mai japán nyelvképzés 1-2-3. – összesen 6 kredit
Heti három japánóra van, az egyiket Ono-sensei tartja, a másikat Uchikawa-sensei, a harmadikat pedig egy doktorandusz, ami szintén idei újítás. A doktoranduszok feladata, hogy a nyelvtani részeket elmagyarázzák magyarul, amit egyébként Uchikawa-sensei is tökéletesen megtesz minden órán, ugyanis nagyon jól beszél magyarul. Ono-senseinél az óra alapvetően angolul zajlik, habár hamarosan valószínű, hogy átvált japánra, amit én személy szerint már várok. 😀

Japán kultúra és társadalom 1. – 3 kredit
Alapvető kulturális és történelmi ismereteket tanulunk, pl. japán írás, japán irodalom, vallástörténet, történelem, néprajz stb.

A főszakosokkal együtt vagyunk órán, úgyhogy az anyag teljesen megegyezik, a minor nem jelent könnyített verziót, a továbbiakban egyszerűen csak nem lesz néhány órám, mint pl. régi és klasszikus japán nyelv, de az alap nyelvi és történelmi órák számomra is kötelezőek lesznek.

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: 日本学科, 中文系

2 responses to “Az 1. félév tantárgyai

 1. Eszter

  Szia! Én is most készülök összehasonlító vallástörténetre, de óraütközés miatt nem tudtam bejárni és buddhizmus minor miatt vettem fel. :/
  Meg tudnád mondani, hogy milyen volt a dolgozat, a kérdések?

  Kedvelés

  • Szia! Amennyiben Kósa tanár úrnál kell felvenned a tárgyat, akkor Neptun Meet Streeten fent lesz egy 110 oldalas jegyzet. Ebből kell felkészülni. Az anyag mennyisége eleinte elrettentő lehet, de nagyjából a fele a kereszténységet öleli fel. Mindenesetre időben érdemes elkezdeni olvasgatni, a fontos dolgokat kijegyzetelni. Itt főleg az első 14-15 oldalra gondolok, ahol alapfogalmak szerepelnek szép számmal, melyek közül meglehetősen sok benne lesz a vizsga első felében. Ezekkel – ha jól megtanulja az ember – már könnyen egész jó jegyet szerezni az esszé mellett. A fogalmak kis százaléka különböző vallásokból lesznek, ezek közül én sem tudtam párat, mint pl. utólag kiderült, a szikh vallás valamely elemét. Az esszében egy oldalban egy adott vallást kell bemutatni, illetve annak egy részét. Ez utóbbi akkor lehetséges, ha a kereszténységen belül a protestáns, az ortodox stb. a kérdés. A többi esetben a teljes vallásról egy átfogó összegzést kell adni, eddig volt pl. a buddhizmus, az iszlám, a hinduizmus és Irán vallása.
   Egyébként Kósa tanár úr jelenleg külföldön tartózkodik, így a 2014/15. év őszi és tavaszi félévében is tömbösített órákat tart. Az előadások látogatása nem kötelező, az órán elhangzott dolgokról csak az 5 bónuszkérdés szól a vizsgalap végén, amit nem kötelező kitölteni. Én bejártam minden órára, de mire a vizsgára került a sor, már csak két ilyen kérdésre tudtam a választ, szóval nincs belőle semmi baj, ha nem tudja valaki azokat. A tömbösítés miatt némi könnyítést is kapunk: eddig minden évben két esszét kellett írni, az első az volt, amit már írtam, a második pedig egy összehasonlítás. Az összehasonlítást minden bizonnyal a kereszténység egyes fajtáival kellett csinálni, de ez most nincs, amíg a tömbösítés tart.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s