Dióhéjban a kínai szakról

Kezdésként a szakra való bekerülés követelményeiről szeretnék szót ejteni.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karának keleti nyelvek és kultúrák alapszak kínai szakirányára 2014 szeptemberében 374 ponttól lehetett bekerülni mind az állami ösztöndíjas, mind az önköltséges képzésre. Hogy ez mennyire alacsony vagy magas, arról nem érdemes vitatkozni, mindenesetre az eddigi évek átlagos ponthatáránál ez meglehetősen alacsonyabb volt, kivéve a 2013-as évet, amikor is az állami ösztöndíjasra való bekerüléshez mindössze 299 pontot kellett összegyűjteni.

Talán az idei szintén nem túl magas ponthatárnak köszönhető, hogy most jóval magasabb a kínai szakosok száma, mint eddig. A kínai nyelvtanárom (叶秋月 Yè Qiūyuè – az átírásról és a kiejtésről egy későbbi nyelvi bejegyzésben bővebben szó lesz) nagyon örült, hogy ebben az évben ilyen sokan kezdtük meg tanulmányainkat a Kínai Tanszéken. 🙂

A felvételhez természetesen a Felvinél kell a szeptemberi általános eljárásban jelentkezni. Keresztféléves jelentkezés ezen a szakon nincs. A felvételi eljáráshoz szükséges legalább egy emelt szintű érettségi, ami lehet magyar nyelv és irodalom, történelem vagy idegen nyelv. A kínai szakon semmiféle előképzettség nem szükséges, mindenki az alapokról indul. Órán a New Practical Chinese Reader (新实用汉语课本 Xīn Shíyòng Hànyǔ Kèběn) című tankönyvből tanulunk. Ha valaki azon gondolkodik, hogy kínai szakra jelentkezne, azért véleményem szerint nem árt megismerkedni néhány írásjeggyel. 😉

Reklámok

3 hozzászólás

Kategória: 中文系

3 responses to “Dióhéjban a kínai szakról

 1. enikő

  Kedves Blogbejegyző,
  nagyon érdekes volt a blogodat olvasni, illetve ezeket a tantárgyleírásokat, és mindent.Gratulálok a jó jegyeidhez, igazán nagyon ügyes vagy, csak így tovább! 加油! Nagyon vagány lehet Magyarországon kínait tanulni, kicsit irigykedem is. Annyira változatos és érdekes, hogy az hihetetlen 🙂 Én Romániában tanulok magyar nyelv mellett kínait, de közel sem tanulunk ennyi mindent. Persze, így is nagyon szeretem, meg el is veszi minden időmet, de mégsem tudok betelni vele. Nagyon szeretem, ezért azon gondolkodom, hogy az ELTÉ-re menjek mesterizni sinológia szakra. Itt nálunk nem igazán van lehetőség kínai mesterire, pedig nem szeretném abbahagyni. Azt szeretném kérdezni, hogy arról esetleg nincsenek információid, hogyan lehet oda bejutni? Én próbáltam utána nézni a neten, de van néhány dolog, ami nem igazán tiszta, ezért fordulok Hozzád. Nem tudod, kell-e hozzá valamilyen előzetes nyelvvizsga? Angol, más nyelv, vagy HSK?
  Köszönöm előre is a válaszod!
  Üdvözlettel,
  Cs Enikő

  Kedvelés

  • Kedves Enikő!

   Köszönöm szépen a hozzászólásodat, a dicséretet, illetve a türelmedet – kicsit megkésve bár, de remélem, minden kérdésre választ adva tudok neked írni. 🙂 Remélem, a blog további bejegyzései is elnyerik majd a tetszésedet. Sajnos eddig nem sok időm volt rá mostanában, azonban a vizsgaidőszak vége után és a nyári szünetben igyekszem minél több anyaggal gazdagítani az oldalt, hogy a kínai nyelv iránt érdeklődőknek sok-sok információval szolgálhassak.

   Gratulálok az eddigi nyelvtanulásodhoz! Bízom benne, hogy sikerül bejutnod a sinológiai képzésre. Az ELTE sinológia mesterképzésének (4 félév) tanegységlistáját innen tudod letölteni: http://www.btk.elte.hu/file/sinol_gia_MA.doc
   A bekerüléshez természetesen BA-szakdolgozattal kell rendelkezni. A dolgozatnak a mesterképzési szak anyagához kapcsolódó, a tudományterületnek megfelelő tartalmi követelmények szerint elkészített értekezésnek kell lennie. A sinológia mesterképzési szak esetében nincs írásbeli felvételi vizsga, szóbeli része azonban igen, ami egy felvételi beszélgetés egy megadott irodalomjegyzékben szereplő anyagról. A kijelölt témakörök, valamint szakirodalmak jegyzéke az ELTE BTK honlapján (http://btk.elte.hu/ma/felvetelizoknek) érhető el. A felvétel feltétele HSK 4-es szint vagy országonként eltérő olyan kínai nyelvvizsga, amely államilag elismert B2-es szintnek felel meg, de ajánlom inkább a HSK 4-et, azzal semmi probléma sem lehet. Továbbá az angol nyelvtudás is elengedhetetlen, arról nincs pontos adatom, hogy vajon szükséges-e nyelvvizsga, de véleményem szerint semmiképpen sem árt. Mindenesetre a mesterképzés elvégzése alatt mindenképpen el kell majd végezni egy adott nyelvvizsgát, amiről szintén a Kar honlapján találhatsz további információkat.

   Két új MA-képzés is van, amely 2015 szeptemberében indul:
   1. Kínai tanári mesterképzés
   Ennek lényege, hogy a fent említett sinológia MA-t kell elvégezni (4 félév), illetve a felvi.hu oldalon is a felvételi eljárás során a sinológiát kell megjelölni, melyet aztán az első félévben Kínai Tanszéken jelentkezve meg lehet toldani további 2 félévvel, amely a kínaitanár-képzést foglalja magában. Ez az általános tanárképzési tárgyakat, valamint a kínai nyelvtanítás módszertanát jelenti. Az így összesen 6 félévből álló képzés 3-4. félévét Kínában lehet tölteni ösztöndíjjal (nem kötelező, de remek lehetőség), vállalkozó szelleműek pedig ott is szerezhetnek egy plusz diplomát. Eredmény: sinológia MA-diploma, lehetőség szerint egy Kínában szerzett MA-diploma, illetve a tanári modul választása esetén a plusz 2 félév után a tanári MA-diploma. A Konfuciusz Intézet arra törekszik, hogy ne csak a kínai anyanyelvi lektorok/tanárok tanítsák a nyelvet, így a tanári mesterképzést elvégzők könnyen találhatnak utána állást az Intézetnél országszerte.

   2. Kínai tolmács mesterképzés
   Szintén idén indul először a tolmács MA keretein belül a kínai tolmácsképzés. Erről részletesen a http://elteftt.hu oldalon tudsz tájékozódni.

   Amennyiben további kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal, vagy írj e-mailt az ELTE BTK Távol-Keleti Intézetének.

   加油! 😉

   Kedvelés

   • enikő

    Kedves Dávid,
    nagyon köszönöm, hogy ennyi időt szakítottál rám, és hogy ilyen hosszan, részletesen és pontosan válaszoltál. Minden kérdésemre sikerült választ kapnom, aminek nagyon örülök és amiért hálás vagyok. 🙂 Lehet, hogy a későbbiekben is igénybe veszem majd a segítségedet, persze, csak, ha Te is benne vagy. Én is, ha bármiben segíthetek Neked, nyugodtan szólj, mert nagyon szívesen megteszem, legyen szó “szakmai” kérdésről: kínai nyelvről, kultúráról, könyvekről stb., de ha csak szimplán kíváncsi vagy valamire vagy ha netalán szeretnél valakinek egy kínai levelet írni, de nem tudod, kinek, akkor is állok rendelkezésedre. :))
    Remélem, ugyanolyan jól sikerültek az idei vizsgáid is, mint az első félévben, ha jól értettem, akkor Nálatok most volt a vizsgaidőszak (nálunk egy hét múlva kezdődik).
    Kívánok sok sikert a továbbiakban, sok örömöt a tanulásban, és remélem, hamarosan új bejegyzést olvashatok a blogodon! 🙂
    在次谢谢你在这件事上的帮忙!
    祝好,
    艾尼可

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s